Undersøgelse
Hos os bliver du grundigt undersøgt. Det er vigtigt at fastslå, om der er tale om prolaps eller f.eks. bare et hold i ryggen/nakken. Det har nemlig stort betydning for hvad du kan og må, og hvad du skal være opmærksom på.
Et prolapsforløb har ofte konsekvenser for dit arbejdsliv, da forløbet kan være langvarigt. Under hele forløbet skal der holdes øje med prolapsen. Bliver der mindre tryk på nerven, skal du aflaste kortvarigt eller sættes i gang med træning?
Hele forløbet kan monitoreres hos os. Vi er med andre ord tovholdere i dit forløb.
Som tovholdere skal vi også vurdere, om du muligvis skal scannes eller videresendes, hvis prolapsen ikke falder til ro. Vi skal kommunikere med din læge, som skal smertedække dig. Vi henviser dig til scanning hvis behov.
Behandling
En prolaps heler – lidt på samme måde som et sår heler. Derfor vil der også gå noget tid, inden smerterne forsvinder.
Første del af behandlingen er rådgivning om, hvad du kan gøre, for at smerterne ikke er så voldsomme eller forværres. Der kan være stillinger eller bevægelser, der hjælper. Desuden skal du smertedækkes med medicin hvis behov.
Vi vurderer, om øvelser eller anden behandling af led og muskler i ryggen kan hjælpe dig og gøre smerterne mindre, mens vævet heler. Det kan både være os, der behandler, men vi kan også henvise til fysioterapi, hvis der er behov. Det er forskelligt for de enkelte forløb. Fællesnævneren er, at vi koordinerer fysioterapeuten og vores behandling, så du bliver hjulpet optimalt.
Hvad kan jeg selv gøre?
Du skal være så aktiv som muligt - altså gøre det du kan. Det er dog vigtigt, at du i din hverdag ikke provokerer smerterne i benet/armen. Dette vil svarer til at du ”kradser i såret” og derved forlænger ophelingen af prolapsen. Du vil i forløbet blive vejledt og hjulpet her. De fleste kan være på arbejde, i hvert fald når den akutte fase efter nogle uger har lagt sig. Det kommer selvfølgelig an på, hvilket arbejde du har. Her rådgiver og vejleder vi dig også.
Hvordan kommer det til at gå?
Det er forskelligt fra person til person. Nogle kan have en normal hverdag, mens andre i starten vil have mange smerter og være begrænset i sin dagligdag. Smerterne vil typisk blive mindre i løbet af nogle uger, og de fleste vil være meget bedre i løbet af 3 måneder. Nogle oplever problemer i mere end et år, men i disse tilfælde er symptomerne så milde, at man kan leve et normalt liv med arbejde og aktiv fritid. Langt de fleste skal ikke opereres. Men hvis symptomerne ikke bliver bedre, vil kiropraktoren senest efter 8 uger henvise til læge eller hospital, som kan vurdere om du skal tilbydes en operation.